« Alle artikelen

Afgeronde cursus: ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

1 mei 2018

Oefentherapie is een fysiotherapeutische behandelmethode om klachten te verhelpen door bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen, de kracht en/of de coördinatie van het lichaam te verbeteren door middel van lichamelijk actieve oefeningen.

Dit vraagt de laatste jaren meer en meer om wetenschappelijke onderbouwing vanuit de inspanningsfysiologie en trainingsleer. Om deze reden heeft onze fysiotherapeut Rick hier een interessante verdiepende cursus van 3 dagen in gevolgd onder leiding van een sportfysiotherapeut en inspanningsfysioloog.

In deze cursus is uitgebreid aandacht besteed aan fysiologische aspecten van oefentherapie. Er is ingegaan op veranderingen die in het lichaam optreden als gevolg van fysieke inspanning, waarbij het aanbieden van belastingprikkels wordt gekoppeld aan fysiologische effecten. Het optreden van deze fysiologische effecten is gebonden aan een aantal voorwaarden, ook wel trainingsvariabelen genoemd. Anders gezegd: wil men bijvoorbeeld het algemene uithoudingsvermogen verbeteren, dan moeten er eisen worden gesteld aan de intensiteit, de duur en de frequentie van de trainingsprikkel om dit doel te bereiken. Hetzelfde geldt ook voor het vergroten van verschillende vormen van kracht, zoals explosieve kracht of maximale kracht.

Door het vergroten van deze kennis en dit te delen binnen ons team van fysiotherapeuten kunnen we nog gerichter uw klacht te lijf gaan.

Andere artikelen

3 reviews op Facebook

7 reviews op Google