« Alle artikelen

Rugpijn en een foto.. Wat nu?

15 mei 2018

Je hebt rugpijn en vertrouwt het niet. Er is een foto gemaakt, ja misschien zelfs een MRI. De uitslag is afwijkend. Wat nu?

Bij mensen met rugklachten zijn wel eens foto’s, scans of MRI opnames gemaakt. Vaak zijn er veranderingen zichtbaar als uitpuilende tussenwervelschijf, veroudering e.d.. Uit wetenschappelijke onderzoek blijkt dat de uitslagen maar matig voorspelt hoe het zit met je pijn. Het blijkt dat bij ‘gezonde’ mensen die door de MRI gingen ook afwijkingen zijn te zien zonder dat zij klachten en/of pijn hebben. Veel veranderingen op een foto hoeft niet veel pijn te betekenen terwijl weinig verandering soms tot veel pijn kan leiden.

Er blijken veel meer factoren te zijn die jouw klachten en/of pijn beïnvloeden. Een belangrijke factor is angst. Rugpijn en angst versterken elkaar. Angst is onnodig want de rug is een van de sterkste structuren van ons lichaam.

Angst voor bewegen bij rugpijn is begrijpelijk, maar geen reden om stil te zitten. Ook pijn bij bewegen betekent vaak niet dat de klachten verergeren. Integendeel, we weten wel dat weinig bewegen en passief zijn, de klachten versterkt waardoor herstel veel langer duurt.

Kom in beweging en stel vragen. Als jezelf beter weet wat er aan de hand is, wat je zelf kunt doen en moet laten, zijn jouw klachten veel beter en eerder onder controle. De fysiotherapeut is jouw specialist en partner in herstel.

We delen graag deze video die uitstekend toe licht hoe je het best kunt omgaan met rugpijn en een slechte foto.

Andere artikelen

3 reviews op Facebook

7 reviews op Google