Echografie

Echografie is een beeldvormend onderzoek dat gebruikt wordt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten van bijvoorbeeld pezen, spieren en gewrichtsbanden. Het werkt met geluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Hierdoor is het voor een echografist mogelijk om weefsels in beeld te brengen.

Waarom gebruikt de fysiotherapeut echografie?

De behandelend fysiotherapeut gebruikt de techniek als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat je pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Door de behandeling en het functieonderzoek kan hij een goed behandelplan voor de blessure maken.

Bij welke klachten gebruikt de fysiotherapeut echografie?

  • een spierblessure;
  • een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking);
  • een slijmbeursontsteking;
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden;
  • onderzoek naar cystes;
  • het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten. Echografie wordt hierbij gebruikt als hulpmiddel bij het leren aanspannen van de juiste spieren in de onderste rompregio.

Het is niet mogelijk om een echo te laten maken van de organen i.v.m. de beperkingen van het apparaat.

Hoe werkt echografie?

De fysiotherapeut gaat met een transducer met gel erop over het lichaamsdeel waar je klachten hebt. Op een scherm wordt het onderzochte gebied in zwart/wit in beeld gebracht. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. Het doet geen pijn en is niet schadelijk voor je lichaam. De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek.

Wat kost echografie?

De behandeling is onderdeel van je fysiotherapiebehandeling en brengt naast de standaard kosten voor de fysiotherapie geen extra kosten met zich mee.

Betterbodiessept2021-106

Onze praktijk op Qualiview

3 reviews op Facebook

7 reviews op Google