PNE / EPTE

Heeft u last van chronische achillespeesontsteking of een tennisarm en wil deze maar niet herstellen? Of last van een hielspoor of fasciitis plantaris en heeft u onvoldoende baat bij shockwave therapie of zooltjes? Dan zou Percutane Elektrolyse een goede behandelmogelijkheid kunnen zijn en hiervoor kan je terecht bij onze fysiotherapeut Ardin van Nijnatten.

Percutane Elektrolyse, ofwel EPTE (Echogeleide Percutane electrolyse) en PNE (Percutaneous Needle Electrolysis) zijn innovatieve behandelmethodes voor langdurige peesklachten. In de literatuur en het buitenland wordt de afkorting EPI (Intratissue Percutaneous Electrolysis) ook gebruikt.

Pees bouwt zichzelf op

EPTE en PNE zijn technieken die bestaan uit een onder echogeleiding dunne dry-needling naald in de pees te brengen op de plaats van de beschadiging. Vervolgens wordt daar een lichte elektrische stroom toegediend. Dit veroorzaakt een nieuwe gecontroleerde reactie waardoor de pees opnieuw de kans krijgt om zichzelf op te bouwen. In combinatie met een opbouwend trainingsprogramma zorgt dit voor herstel van het peesweefsel.

Alleen het herstelgebied

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van echografie zodat er nauwkeurig gewerkt kan worden en juiste gebied behandeld kan worden. Op deze manier kan het herstel zo goed mogelijk plaats vinden.

EPTE en PNE techniek

De techniek van EPTE en PNE is inzetbaar bij de niet goed en/of niet spontaan genezende peesproblemen. Daar waar ook shockwave onvoldoende baat heeft gegeven kan EPTE of PNE ook nog een oplossing zijn. Gemiddeld is er een pijnvrij functieherstel mogelijk binnen 3 tot 6 sessies. Vervolgens wordt er een vervolg gegeven aan het oefenprogramma. Ook bij chronische en therapieresistente peesproblemen die al maanden aanhouden is het een effectieve en veilige behandelmethode zoals blijkt uit de praktijk en wetenschappelijke onderzoeken. Het verschil tussen EPTE en PNE zit alleen in de intensiteit van de stroom en de ervaren pijnprikkel tijdens de behandeling.

EPTE en PNE wordt vaak toegepast bij o.a. :

  • Schouder (supraspinatuspees)/tendinopathie
  • Elleboog (epicondylitis lateralis en medialis)/tenniselleboog en golfelleboog
  • Achillespees (tendinopathie)
  • Hielspoor (fascitis plantaris)
  • Kniepees (patellatendinopathie)
Betterbodiessept2021-106

Onze praktijk op Qualiview

3 reviews op Facebook

7 reviews op Google